Vask og vaskemidler

Miljøfarlige vaskemidler

Du behøver ikke å være kjemiprofessor for å klare å unngå vaske- og rengjøringsmidler med de mest miljøskadelige kjemikaliene. Mange akseptable produkter er miljømerket, og med noen enkle tommefingerregler kan du holde deg unna de verste stoffene.

Hva?

Alle vaskemidler – enten de er laget for rengjøring av tregolv, komfyr, toalett eller vinduer – inneholder kjemiske stoffer som er mer eller mindre problematiske for miljøet. Men noen er verre enn andre. En del vaske- og rengjøringsmidler inneholder kjemikalier som vanskelig brytes ned i naturen. Noen er helseskadelige: De kan avgi gasser til innelufta og skade huden. Verdt å unngå.

Hvordan?

  • Ligg unna såkalte “bakteriefrie” eller “bakteriedrepende” kluter. Slike kluter, og de fleste rengjøringsmidler som markedsføres på samme måte, inneholder kjemiske stoffer som skal ta livet av forskjellige småkryp.
  • Velg klorfritt! Unngå klorholdige vaske- og blekemidler.
  • Hvis du er i tvil om et rengjøringsmiddel: Les innholdsdeklarasjonen. Unngå rengjøringsmidler med klorholdige blekemidler, formaldehyd, kathon, nonylfenoletoksylat, fosfater, LAS, 2-metoksyetanol, trikloretan, fenol, bensol og xylen.
  • Unngå unødvendige tilsetningsstoffer i rengjøringsmidler som parfymer, fargestoffer, blekemiddel og klorforbindelser.
  • Unngå spesialrengjøringsmidler som metallpuss, rengjøringsmiddel for stekeovn, møbelspray, boningsmiddel, flekkfjernere, teppespray og WC-rens.
  • Som hovedregel: Velger du produkter som er miljømerket med Svanen, Bra Miljöval eller Blauer Engel, skulle du være på trygg grunn.

Hvorfor?

  • De “bakteriedrepende” produktene må være noen av de mest tåpelige nykommerne på rengjøringsmarkedet. Produktene er så å si bevisst miljøskadelige – de inneholder stoffer som er designet både for å være giftige, og for å vare. Mange tradisjonelle vaskemidler, som for eksempel salmiakk og eddik, har momentan dødelig effekt på bakterier. Forskjellen er, for det første, at disse gamle traverne raskt brytes ned til ufarlige forbindelser – og for det andre, at vi vét de er sterke og kan være farlige, og derfor behandler dem med respekt. “Bakteriedrepende” produkter betyr miljøproblemer og unødig risiko for helsefarlige stoffer i innelufta. Ikke vasker de bedre heller.
  • Når folk bruker klorholdige vaske- og blekemidler dannes det miljøfarlige stoffer i kloakken. Noen av disse stoffene er både giftige og tungt nedbrytbare, slik at de rekker å gjøre mye ugagn før de blir brutt ned til ufarlige forbindelser.
  • Produsentenes oppskrifter på vaskemidler er i stadig utvikling. Etter hvert som det kommer fram at ulike stoffer har negative effekter på helse eller miljø, forandrer oppskriftene seg. Retningen burde være: Enklere produkter, med sikrere stoffer. Spesialrengjøringsmidler inneholder som regel flere og mer betenkelige stoffer enn andre rengjøringsmidler.