Restemat

Slik kan du kaste mindre mat

Avfallsberget i Norge vokser, og mer og mer av dette berget består av mat. Framtiden i Våre Hender foreslår løsninger for deg som vil kaste mindre.

Hva?

  • Avfallet fra vanlige husholdninger inneholder mye matrester. Hvert år kaster vi gjennomsnittlig mer enn 88 kilo mat/matavfall (tall fra 1996). Mengden av mat som kastes øker med folks kjøpekraft.
  • I 1998 ga Framtiden i våre hender ut en rapport om kasting av mat. I rapporten inngikk en spørreundersøkelse fra 4Fakta, der folk svarte på spørsmål om sine egne vaner. I undersøkelsen svarte 29 prosent at “dårlig tid” er årsaken til at de kaster mat. “Vanskelig å planlegge full utnyttelse av maten” og “mangel på ideer til restemat” har begge fått oppslutning fra 27 prosent. Kun 9 prosent svarer “billig mat”. 39 prosent i aldersgruppen 40-49 år svarer “dårlig tid” som årsak til at de kaster mat. Stigende inntekt gir også større svarprosent på “dårlig tid”.
  • Den som vil kaste mindre har flere alternativer å velge mellom.

Hvordan?

  • Bruk litt tid og omtanke: Kasting av mat henger sammen med den moderne, hektiske livsstilen og liten kjøkkenkunnskap. Den etiske forbruker må finne seg i å bruke litt mer tid og omtanke på spørsmål som dette: Hvordan porsjonere maten til hvert enkelt måltid bedre? Og hvordan utnytte den maten som likevel blir til overs?
  • Hvis du har dårlig tid i hverdagen kan det være en idé å sette av litt tid innimellom for å lage store porsjoner av dine favorittretter. Fordel maten i passe middagsporsjoner, og frys dem ned – så har du et deilig måltid raskt når du trenger det!
  • Det er lettere å kaste hurtigmat enn å kvitte seg med rester fra en vellaget middag. Føler du at dine ferdigheter ved kjøkkenbenken trenger et ”løft”, finnes det et vell av kokkekurs og kokebøker som kan gi deg inspirasjon og nye ideer!
  • Kanskje kan det være en idé å slå seg sammen med venner i en middagsgruppe som treffes jevnlig og lærer av hverandre?
  • Alle kan kaste så lite som mulig ved hjelp av litt mer fantasi og kunnskap om bruk av restemat.
  • Hvis du har hage og komposteringsmulighet, eller bor i en kommune hvor matavfall kan kildesorteres, er det ingen grunn til at matavfallet skal havne i posene med restavfall.

Hvorfor?

  • Hva synes du: Er det etisk forsvarlig av de rike vestlige husholdningene å sløse med matressursene når omkring en milliard av verdens befolkning lever på sultegrensen?