Etiske gaver til konfirmanten Skriv ut

Norske ungdommer får i disse tider konfirmasjonsgaver for omtrent én milliard kroner. Her er tipsene for etiske konfirmasjonsgaver.

Det aller viktigste tipset er å gi noe konfirmanten selv ønsker. Å gi dyre gaver i seg selv er ikke uetisk. Det er bedre å bruke mye penger på et produkt som blir likt og brukt, enn at konfirmanten får flere gaver av dårligere kvalitet som lettere blir ødelagt – kanskje ikke like verdsatt.

Eidi Ann Hansen i Etiskforbruk.no tror at konfirmanten setter pris på færre, men dyrere gaver. «Flere familier kan gå sammen om å kjøpe en gave til konfirmanten», sier hun.

Styr unna sølv, gull og diamanter

Smykker og andre gjenstander av edle metaller og diamanter bør unngås. Gruvedrift og videre produksjon av slike smykker kan ha store miljømessige og sosiale konsekvenser. Perler er derimot et bedre alternativ enn smykker som stammer fra gruvedrift.

LES MER om smykker, gull og diamanter

Et godt alternativ er å gi opplevelsesgaver, slik som konsert- og festivalbilletter, sportsbegivenheter, rafting, danse- eller fotokurs. Andre alternativer kan være sesongkort i slalåmbakken eller klippekort på kino.

Dette kan du gi til konfirmanten

Ikke tenk at gaven skal overraske. Kjøp noe vedkommende ønsker seg.

Spør venner eller familie om råd. De vet ofte hva konfirmanten selv foretrekker.

Flere i familien kan gå sammen om å kjøpe én dyr gave – hvis det er det konfirmanten ønsker seg.

Opplevelsesgaver som billetter til konserter og sportsbegivenheter, rafting eller dansekurs er annerledes og vil bli husket lenge.

Unngå smykker av sølv, gull og diamanter. Velg heller perler, som er et bedre etisk alternativ.

Mange bekker små: 70 prosent av konfirmantene ønsker seg penger, og et pengebidrag er ofte et bedre alternativ fordi konfirmanten kan bruke pengene på noe vedkommende ønsker.