Etiske julegaver Skriv ut

Undersøkelser viser at vi er misfornøyde med presanger vi får og aller helst skulle kjøpt julepresangene våre selv. Det er ikke så rart. Vi kjøper det vi trenger når vi trenger det. Dessuten har smaken blitt mer spissfindig. Det gjør det lett å bomme på presangen.

Produkter forårsaker klimagassutslipp ved produksjon og transport, bruk av kjemikalier, vann, råvarer, emballasje og transport, uansett om gaven blir godt eller dårlig mottatt. Unngå å belaste naturen med en gave mottaker allikevel vil legge innerst i skuffen. Vi hjelper deg på vei.

Hva har vi glemt? Tips oss.

Dette kan du gjøre

Ønsk deg noe og spør om ønskeliste!
Hvis du svarer “ikke noe “, “snille barn” eller “vet ikke” på spørsmål fra dine kjære om hve du ønsker deg, kan du risikere å få en fullstendig unyttig elektrisk dings (roterende slipsholder, sjokoladesmelter, sitruspresser), genser med elgmotiv eller hvite tennissokker. Ønsker du deg bistandsgaver eller tid og opplevelser, gjør du det enklere for de rundt deg å gi deg dette.

Spleis på gaver
Pris og kvalitet henger ofte sammen. Kjøp en dyr gave sammen i stedet for flere billige hver for seg.

Etiske produkter
Tipsene nedenfor dreier seg om gaver som ikke er ting. Vil du kjøpe ting – en hard eller myk pakke – er det mulig å gjøre dette på etisk vis. Etiskforbruk.no har Norges beste oversikt over etiske produkter innenfor kategoriene klær for voksne og barn, leker, interiørprodukter og smykker.

Bistandsgaver
I år finner du adskillig flere produkter enn i fjor. Nå kan du kjøpe alt fra kondomer og esler til advokatbistand og helsesjekk – noe for enhver smak – fra norske bistandsorganisasjoner. Listen over bistandsgaver eller alternative gaver finner du her.

Gi av din tid
Gir du bort tid gir du noe de fleste av oss ønsker oss mer av: Middagslaging, barnevakt, vindusvask, m.m. Grønn Hverdag har en lang liste med tips om gaver som ikke er ting. Framtiden i våre hender har et nedlastbart gavekort med mange gaveforslag.

Gi opplevelser
Et hvileskjær: En avslappende helg med din kjære eller venner på miljømerket hotell eller på en øko-gård. Norsk bygdeturisme og gardsmat viser deg ut av byene og inn i rorbuer, lavvoer, setere, opp i badestampen og ut på kanefart.

Ut av sofaen!: Planlegg turen med Den norske turistforening og bruk tog eller buss til reisemålet.

Teaterbilletter: Drammens teater, Hålogaland teater, Den nationale scene, Nationalteateret, med mange flere.

Andre billetter til konserter, idrettsarrangement, dans, standup, show, m.m.: www.billettservice.no.

Kroppspleie: Massasje (egenlevert eller profesjonell), spa-behandling, frisørtime, fotpleie, m.m.

Kurs
Folkeuniversitetet tilbyr kurs og foredrag i det meste: Hekling, rosemaling, danskekurs, gitarkurs, data for seniorer, båtførerprøven, jegerprøven, møbeltapetsering, språkkurs, vin- og matkurs, m.m. Aperitif.no tilbyr kokkekurs og vinsmakekurs i Oslo. Røykeslutt-kurs er en god ide til en motivert mottaker.

Ganegleder
Mat, drikke og restaurantopplevelser – uansett om de er økologisk-, Fairtrade-sertifisert eller ikke – er mer etisk enn ting og tang som folk ikke har bruk for. En god roquefort med fiken- og valnøttmarmelade kan ikke bli veldig galt.

Mat
Friends Fair Trade har et stort utvalg av dagligvarer: Chutney, villhonning, marmelader, småkaker, tapenader, tørket frukt, med mye mer.
Matabonnement: Ett økologisk matabonnement er en kjempeflott julegave. Oikos har oversikten.

Gourmet- og nisjemat
Nisjematbutikker finnes i de fleste byer og selger gaver som vil falle i smak.
Norsk Bygdeturisme og Gardsmat har samlet nisjeprodusentene fylkesvis. Noen av gårdene har også nettbutikk.
Bondens marked arrangeres i mange byer i løpet av desember.
Matmerk gir oversikt over produkter som har kommet gjennom det trange nåløyet og fått Spesialitet-merket – et merke som viser at produktet har spesielle kvaliteter. “Spesialitet-merket skal hjelpe forbrukerne frem til ekte matopplevelser”, heter det.
Sarrazac.no. Gourmetbutikk på nett som selger, sennep, pateer, sirup, eddik, oljer, m.m.

Drikke
Vinmonopolet. Aldri før har det vært bedre utvalg av økologiske og Fairtrade-sertifiserte viner og -øl. Vinmonopolet har også nettbutikk.
Stavanger kaffebrenneri selger Fairtrade og økologisk kaffe over nett.

Restaurant
En restaurantopplevelse. Øko-guiden gir oversikt over øko-restauranter i Norge. Dagbladets- og VGs restaurantguider forteller hva de mener om resaturantene de har vært på.

Fairtrade-roser
Mester Grønn og ICA selger Fairtrade-sertifiserte roser. Ryktet forteller at disse holder seg spesielt lenge… Mester Grønn selger også rosene på nettet.