Frukt og grønnsaker

Økologisk frukt og grøntmhv

Frukt og grønnsaker er noe av det sunneste vi kan spise, men det er ikke hyggelig å tenke på at det stadig påvises sprøytemiddelrester i denne maten. Sprøytemidler kan skade både omgivelsene og helsa. Det tryggeste du kan velge når du vil være sikker på at grønnsakene er rene og produsert miljøvennlig, er å velge økologisk frukt og grønt.

Hva?

Kunstgjødsel og sprøytemidler brukes i konvensjonell produksjon av frukt og grønnsaker. Kunstgjødsel er et unaturlig tilskudd av næringsmidler til jorda som også påvirker omgivelsene rundt gården. Kunstgjødsel er nødvendig når jorda brukes ensidig, da blir behovet for kunstig tilskudd av næringsmidler større. Sprøytemidler er giftige. Rester kan sige ned i jordsmonn og grunnvann, og rester kan sitte igjen på maten vi skal spise. Heldigvis blir økologisk frukt og grønnsaker stadig mer tilgjengelig.

Hvordan?

  • Alle økologiske frukter og grønnsaker er merket med en Ø.
  • Mange vanlige dagligvarebutikker har noen økologiske frukter og grønnsaker, særlig disse kjedene har enkelte økologiske alternativer:
  • Meny, Coop Mega, Coop Obs!, Coop Prix, Coop Marked
  • Helsekostbutikker har vanligvis økologisk frukt og grønnsaker.
  • Miljøheimevernet i Oslo har oversikt over utsalgssteder for økologisk mat i Oslo.
  • Finn en økologisk gård i nærheten av der du bor som selger frukt og grønnsaker direkte fra gården. Naturvernforbundet i Vestfold og Telemark har laget enoversikt over gårder og utsalgssteder for økologisk mat i disse fylkene.
  • I Oslo er det økologisk torg på Youngstorget hver lørdag i august, september og oktober. Her selger økologiske bønder frukt og grønnsaker.

Hvorfor?

Økologisk frukt og grønnsaker er produsert uten bruk av sprøytemidler og kunstgjødsel. På økologiske gårdsbruk forsøkes det å opprettholde en jevn balanse mellom antall dyr og dyrkingsareal. På denne måten er gården i størst mulig grad selvforsynt med fôr til dyrene, og gården produserer selv tilstrekkelig mye gjødsel i form av husdyrgjødsel og kompost. På denne måten unngår man bruk av kunstgjødsel i økologisk produksjon. Ugress og skadedyr bekjempes med bruk av alternative metoder, og ikke kjemiske sprøytemidler.

Ansvarlig for dette tipset: Jon Bjartnes, Grønn hverdag/Miljøheimevernet