Etisk forbrukernettverk

Ny nettportal for etisk forbruk 

På jakt etter julegaver med etisk profil? Miljøvennlig shampo? Rettferdig te? Ny skjorte til julebordet? Hva med økologisk kjøtt og vin til festmiddagen?

Fra nå av blir det lettere å være etisk bevisst forbruker i Norge. Elleve organisasjoner og stiftelser har gått sammen om den nye nettportalen etiskforbruk.no, som ble åpnet av barne- og familieminister Laila Dåvøy på NRK TV i går.

Mye om mat og klær: Etisk forbruk omfatter hensynet til miljøet, til dyrevelferd og til rettferdig handel med fattige land. Målet med portalen er å gi enkel tilgang til tips om hvordan vanlige forbrukere kan ta slike hensyn i hverdagen. Fra første dag kan portalen tilby flere hundre forslag til produkter du kan kjøpe eller ting du kan gjøre. Det er flest tips om matvarer og klær på listene, men du finner også hjelp hvis du for eksempel skal kjøpe parkett eller plassere sparepengene dine. Og hva med å ta inn på et miljømerket hotell i juleferien?

Økende interesse: Bak portalen står Etisk Forbrukernettverk, en sammenslutning
av norske organisasjoner og stiftelser som arbeider med miljø, internasjonal solidaritet og dyrevern. Initiativtagerne mener interessen for etisk forbruk er økende blant norske forbrukere, og at den nye nettportalen vil fylle et behov for mer oppmerksomhet og informasjon om etisk forbruk.

Med og uten kjøtt: Nettverket bak portalen er bredt sammensatt, og det bærer også tipsene på siden preg av. Hver organisasjon er ansvarlig for innholdet i sine egne tips. Og selv om organisasjonene bak portalen er enige om mye, behøver de ikke være enige om alt: Derfor kan du både finne “Miljøtips for kjøttetere” (fra Miljøheimevernet) og tips om “Mat uten dyr” (fra dyrevernorganisasjonen NOAH). Målet er at bevisste forbrukere uansett skal finne svar på de spørsmål de stiller seg.

Disse er med: Følgende organisasjoner og stiftelser er tilknyttet nettverket:
Regnskogsfondet, Stiftelsen Miljømerking, Miljøheimevernet, Max Havelaar, Forbrukerrådet, Norges Naturvernforbund, Global, PRESS – Redd Barnas Ungdom, Framtiden i Våre Hender, NOAH for dyrs rettigheter og Dyrebeskyttelsen i Norge.