Datamaskiner

Ny datamaskin?

Datamaskiner blir fort gamle og utdaterte. Kasserte maskiner er et stort avfallsproblem. Her finner du tips om hvordan du kan bidra til at dette avfallsproblemet blir mindre, og samtidig spare noen kroner.

Hva?

  • Vurdér om du kan oppgradere maskinen du har, isteden for å kjøpe en helt ny maskin.
  • Sannsynligvis er både skjerm, tastatur og mus fullt brukbare fremdeles. Så det holder (både for deg og for lommeboka di) at du bare kjøper en ny maskinenhet.

Hvordan?

  • Når en maskin virker treg, er det gjerne for lite RAM (“Random Access Memory” på norsk: “Hurtigminne”) som er problemet. Det finnes svært få PC-er hvor man ikke kan sette inn ekstra RAM, og dette får du kjøpt til noen få hundrelapper. I butikken får du sannsynligvis god hjelp og veiledning til hvordan du installerer RAM’en i maskinen, og trenger du mer hjelp så kjenner du sikkert noen som kan hjelpe deg…?
  • I Windows finnes det en del småting du kan gjøre for å øke ytelsen i maskinen din, uten å bruke en krone. Noen gode tips finner du her.
  • Hvis harddisken (der hvor all informasjon lagres) på maskinen din er full, kan en forholdsvis rimelig løsning være å rett og slett kjøpe en ny. De fleste maskiner har nemlig muligheten til å kunne bruke flere harddisker samtidig.
  • Det er generelt ganske store forskjeller på datamaskiner når det gjelder miljøbelastning. Her finner du en liste over PC-er som er litt bedre enn de andre sånt sett.
  • Skal du kjøpe ny skjerm, bør du se etter TCO-merket, som er en garanti for at skjermen er blant de snilleste når det gjelder miljøbelastning.
  • Trenger du ny mus, kan det være lurt å bruke noen ekstra hundrelapper på en nymotens variant, som registrerer bevegelser optisk isteden for med en vanlig kule. Den optiske varianten har ingen bevegelige deler, noe som gjør at den slites mye saktere og varer mye lenger.
  • Hvis du bestemmer deg for å kvitte deg med hele boksen: Lever den inn til destruksjon og hiv den for all del ikke på dynga! Du kan levere den inn til alle forhandlere som selger PC-er, eller til din kommunale avfallsstasjon.

Hvorfor?

Hvert år oppstår omkring 150.000 tonn elektrisk og elektronisk avfall i Norge. Rundt 2000 tonn av dette avfallet består av særlig miljøfarlige stoffer. Bare cirka en tredel av el-avfallet går til gjenvinning. Det betyr at hvert år havner så mye som 1400 tonn miljøfarlige stoffer sammen med det vanlige avfallet. Mye av dette avfallet blir lagt i fylling, og noe blir brent i forbrenningsanlegg som ikke er laget for å håndtere spesielt farlig avfall.

Ansvarlig for dette tipset: Jon Bjartnes, Miljøheimevernet