Butikker – voksne

Foreløpig finnes det Fairtrade Max Havelaar-sertifisert bomull, økologisk bomull, svane- og EU-blomstsertifiserte plagg. Det som finnes av etiske klær, finner du hovedsaklig i nettbutikker, med noen hederlige unntak. Vi har forsøkt å samle det som finnes her. Tips oss om de vi har utelatt.

De fleste land har kommet lenger enn Norge på dette feltet. Vi harderfor også tatt med noen utenlandske nettbutikker som sender til Norge.

Sungifu selger klær for damer i Fairtrade og økologisk sertifisert bomull. Blant merkene de fører er Edun, Ciel, Kuyichi. De har utsalg i Skovveien 13 i Oslo og  dansk nettbutikk: www.sungifu.com.

The Earth Collection har EU-blomstmerkede klær, klær i miljøvennlig naturfidre og klær i økologisk bomull. Se nettstedet for utsalgssteder.

Patagonia produserer sport- og fritidsklær i økologisk bomull, økologisk ull, resirkulerte tekstilfibre og hamp. Patagonia-produkter selges mange steder i Norge. Se nettstedet for leverandører.

Filippa K har svanemerkede bomullsplagg for mann og dame. Se Miljømerkings nettsider for utsalgssteder.

Jackpot har 16 plagg for damer i økologisk bomull (våren 2008).

Jack and Jones har hettegensere, t-skjorter og jeans for herre i økologisk- og Fairtrade-sertifisert bomull. Klærne finnes i alle Jack and Jones-butikker i Norge.

WWF selger t-skjorter med tøffe miljøbudskap fra nettbutikk. Inntekten går til WWFs globale miljøarbeid.

Polarn O. Pyret selger Svanen- og kravmerkede trøyer, undertøy og nattklær til barn og voksne.

Friends Fair Trade selger Fairtrade-merkede klær i Norge. Butikken ligger i Storgata 36 i Oslo, og varene selges også via nettbutikk.

daVibe er en nettbutikk som selger klær laget av hamp, soya og bambus.

Aloha Hempselger t-skjorter, hettejakker og luer laget av hamp til den ungekundegruppen. De har utsalg flere steder i Norge og nettbutikk.

FREDDY samler inn kasserte t-skjorter, setter på et FREDDY-trykk og selger dem for 200 kroner. Overskuddet går til bistand

Etiqua selger rettferdige og miljøvennlige klær til voksne barn og baby over nett.

Hemp Houseer en spesialforretning for hampprodukter. De selger dame- ogherreklær, hodeplagg, vesker og smykker. De har utsalg i Akersgata 2 iOslo og nettbutikk.

Miya Miya importerer egendesignede kolleksjoner, produsert i Egypt under merkelappen ”rettferdig handel”. Miya Miya selger blant annet skjerf og metervare over nettet og du finner produktene i flere butikker i hele landet.

Arne & Carlos. Norske designere som leverer deler av kolleksjonen i japansk økologisk bomull.

Cotton child selger hovedsakelig klær til barn og baby, men har også basisklær som t-skjorter, sokker og undertøy til voksne. Alle tekstilene de fører eri økologisk bomull.

Fundies selger undertøy, sokker og T-skjorter til herre og dame i økologisk bomull og bambus.

La Redoute tilbyr noen klær produsert av Fairtrade-merket og økologisk bomull.

Bedre handel selger økologisk og Fairtrade-sertifiserte t-skjorter og hettegensere ment for bedriftsmarkedet.

JC har svanemerkede olabukser og topper av merket Crocker. Se nettsiden deres for JC-butikker i Norge.

Norrøna har noen fritidsplagg i økologisk bomull høsten 2007. Fra våren 2008 skal alle bomullsplaggene være produsert av økologisk bomull. De har også fleece-produkter i resirkulerte materialer. Se nettsiden for forhandlere.

Stormberg er en turtøyprodusent, som jobber med å redusere miljøgifter i produksjonen av klærne. Stormberg har frigitt lister over fabrikkene i Asia de bruker i produksjonen, noe som gjør det mulig for utenforstående å kontrollere forholdene på fabrikken. En prosent av omsetningen går til et ideelt formål.

Nudie Jeans lager olabukser laget av 100 prosent- eller innblandet økologisk bomull. I Norge forhandles buksen blant annet av Carlings. Sjekk nettsiden for forhandlere i Norge.

Gudrun Sjödén har noen økoplagg. Butikk i Nedre Slottsgate 15 i Oslo.  Du får også klærne i nettbutikk.

H & M lanserte sin andre kolleksjon i økologisk bomull august 2007.

Spreadshirt trykker din design på en økologisk T-skjorte.

Hippo har t-skjorter av økologisk bomull.

Alphaville, Markveien 58 G i Oslo, selger merkene Edun og Ciel. I tillegg selger butikken nye klær sydd av gamle tekstiler.

Bona Dea, Kirkegata 20 i Oslo, selger  Stewart&Brown, Edun, Ciel, m.m.

FairPlay, Østervåg 37 i Stavanger, har stort utvalg av etiske klær.