Brød og kornprodukter

Økologisk brød og kornprodukter

Vil du at brødet ditt skal være produsert av korn som ikke er dyrket ved hjelp av kunstgjødsel og sprøytemidler? Det finnes økologiske alternativer for deg som vil ha rent mel i posen.

Hva?

Kunstgjødsel og sprøytemidler brukes i konvensjonell produksjon av korn. Kunstgjødsel er et unaturlig tilskudd av næringsmidler til jorda som også påvirker omgivelsene rundt gården. Kunstgjødsel er nødvendig når jorda brukes ensidig, da blir behovet for kunstig tilskudd av næringsmidler større. Sprøytemidler er giftige. Rester kan sige ned i jordsmonn og grunnvann, og rester kan sitte igjen på maten vi skal spise. Økologiske alternativer er imidlertid tilgjengelig.

Hvordan?

  • Alle økologiske produkter er merket med en Ø.
  • Kjøp økologiske bakevarer:
  • Bakeriet Godt Brød som holder til i Bergen og Oslo selger økologiske bakervarer.
  • Flere dagligvarebutikker har økologisk brød i sitt varesortiment
  • Kjøp økologisk mel og bak brød og kaker selv. Økologisk mel finner du i flere dagligvareforretninger, særlig mange Meny- og Coop-forretninger har en god del økologisk mel i sitt sortiment.
  • Pasta er også et kornprodukt, og finnes i økologiske varianter hos Meny og Coop.
  • Økologisk mel og kornprodukter finner du også i helsekostforretninger.

Hvorfor?

  • Økologisk korn er produsert uten bruk av sprøytemidler og kunstgjødsel. På økologiske gårdsbruk forsøkes det å opprettholde en jevn balanse mellom antall dyr og dyrkingsareal. På denne måten er gården i størst mulig grad selvforsynt med fôr til dyrene, og gården produserer selv tilstrekkelig mye gjødsel i form av husdyrgjødsel og kompost. Slik unngår man bruk av kunstgjødsel i økologisk produksjon. Ugras og skadedyr bekjempes med naturlige alternativer til kjemiske sprøytemidler.
  • Ved å kjøpe økologiske kornprodukter vet du at maten du spiser kommer fra et miljøvennlig landbruk.

Ansvarlig for dette tipset: Jon Bjartnes, Grønn hverdag/Miljøheimevernet